Kezdőlap | Szabályzatminták | Adaptálás | Változáskövetés | Megrendelés | Letöltések | Elérhetőségek

Szabályzatok bemutató Könyvelőirodai kedvezmény!

Exkluzív ajánlat Könyvelői Praktikum előfizetőknek!

Könyvelői Praktikum Könyvelői Praktikum

A pénzmosás elleni feladatok összefoglalása:

Az új pénzmosás elleni törvény 2007. december 15-én lépett hatályba, ami újabb feladatokat ró a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatókra.

1. A törvény hatálybalépésekor már működő szolgáltató a törvény hatálybalépését követő kilencven napon belül (2008.március 15-ig) köteles a már meglévő szabályzatát az új törvény rendelkezéseinek megfelelően átdolgozni. Nem kell beküldeni a felügyeletet ellátó szervnek, viszont egy esetleges ellenőrzés során be kell tudni mutatni. Szabályzatminta>>

2. A tevékenységét 2007. december 15. után megkezdő szolgáltató a kezdést követő kilencven napon belül köteles szabályzatot készíteni és azt a felügyeletet ellátó szervnek jóváhagyás céljából benyújtani. Szabályzatminta>>

3. A kereskedők 2008. március 15-étől csak akkor fogadhatnak el 3,6 millió forintot elérő vagy meghaladó készpénzt az árujuk ellenértékeként, ha vállalják egy pénzmosás elleni rendszer felállítását és ennek működtetését. Szabályzatminta>>

4. Minden szolgáltatónak kötelező 2008. március 15-ig a szabályzat melléklete szerinti kijelölt személy nevét, beosztását és elérhetőségét a pénzügyi információs egységként működő hatóságnak (PIO) megküldeni. (Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokság Pénzügyi Információs Osztály)

5. A szolgáltatókat terhelő bejelentési kötelezettség
A pénzmosás, vagy terrorizmus finanszírozására utaló tény, adat, körülmény felmerülése esetén kötelezően megteendő bejelentést minden szolgáltató, a pénzügyi információs egységként működő hatóság felé a szabályzat melléklete szerinti bejelentő lapon kell hogy megtegye.
A pénzügyi információs egységként működő hatóság (Financial Intelligence Unit - FIU) feladatait a vámhatóság látja el. E feladat ellátása érdekében a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságán (VPKBP) felállításra került a Pénzügyi Információs Osztály(PIO).

A bejelentési kötelezettség teljesítésének módjai:
2007. december 15. napjától
a) védelemmel ellátott elektronikus üzenet útján (a technikai részletek még kialakítás alatt állnak)
b) telefax útján
c) tértivevény különszolgáltatással postai kézbesítés útján
2008. december 15. napjától kizárólag védelemmel ellátott elektronikus üzenet útján. (Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokság Pénzügyi Információs Osztály Cím: 1122 Budapest, Hajnóczy u. 7-9. Telefon: 06-1-4568-111 Fax: 06-1-4568-154 E-mail: vpkbp.fiu@mail.vpop.hu)
Ha a szolgáltató megítélése szerint a késedelem veszélyeztetné a bejelentés pénzügyi információs egységként működő hatóság általi feldolgozásának az eredményességét, a védelemmel ellátott elektronikus üzenet, telefax vagy tértivevény különszolgáltatással postai kézbesítés útján teljesített bejelentést megelőzően a bejelentést telefonon is teljesíteni kell.

A pénzmosás elleni törvény szerinti szolgáltatók és a felügyeletüket ellátó szerv

Felügyeletet ellátó szerv Szolgáltatató tevékenysége
Pénzügyi információs egységként működő hatóság. (PIO)
Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokság Pénzügyi Információs Osztály
Cím: 1122 Budapest, Hajnóczy u. 7-9.
Telefon: 06-1-4568-111
Fax: 06-1-4568-154
E-mail: vpkbp.fiu@mail.vpop.hu
- ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet folytat;

- könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján folytat;
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal
MKEH Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatósága
cím: 1024 Budapest, Margit krt. 85.
levélcím: 1537 Budapest, Pf. 345
telefon: 336-7300; fax: 336-7333.
- nemesfémmel vagy az ezekből készült tárgyakkal kereskedők

- aki árukereskedelmi tevékenysége folytatása során hárommillió-hatszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést fogad el
Magyar Könyvvizsgálói Kamara könyvvizsgálói tevékenység
Magyar Ügyvédi Kamara ügyvédi tevékenység
Magyar Országos Közjegyzői Kamara közjegyzői tevékenység
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - pénzügyi szolgáltatási, kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytató (pénzfeldolgozás tekintetében az MNB a szakmai felügyeletet ellátó)

- befektetési szolgáltatási, kiegészítő befektetési szolgáltatási, befektetési alapkezelési tevékenységet folytató

- biztosítási, biztosításközvetítői, biztosítási szaktanácsadási tevékenységet folytató

- árutőzsdei tevékenységet folytató

- postai pénzforgalmi közvetítői tevékenység, postai készpénzátutalást, belföldi és nemzetközi postautalvány felvételt és kézbesítést folytató

- foglalkoztatói nyugdíj szolgáltatói intézmény
- önkéntes kölcsönös biztosítópénztár
Állami adóhatóság játékkaszinót vagy elektronikus kaszinót működtetők

Azonnal megajándékozzuk Önt egy 5000 Ft értékű személygépkocsi-használati szabályzatmintával, ha feliratkozik hírlevelünkre!

Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre,
hogy ne maradjon le a szabályzatokkal kapcsolatos változásokról és akcióinkról!


Kezdőlap | Szabályzatminták | Adaptálás | Változáskövetés | Megrendelés | Letöltések | Elérhetőségek
Copyright © Egzatik Szakkiadó Kft., 1997-2015.
A honlap tartalmának teljes vagy részben történő másolása, újraközlése, terjesztése, az Egzatik Szakkiadó Kft. előzetes írásos engedélye nélkül szigorúan tilos!